Isua kan give svar på livets oprindelse

Hvordan blev vil til? Med et nyt studie af Grønlands ældste bjergarter Isua ved Nuuk, er professor i geologi Minik Rosing sammen med et internationalt forskerteam kommet et skridt nærmere en forklaring.
Forskerne fra Australien har angiveligt fundet fossilerne i et klippestykke fra Isukasia nordøst for Nuuk.
Skrevet af Martine Lind Krebs
20. oktober 2011 15:18

I Isua har forskerne fundet den slags miljø, som livet oprindeligt er opstået i.

- Vi tror ikke det præcis er de bjergarter, hvor livet er opstået, fordi vi ved allerede, at der var liv på det tidspunkt, hvor Isua blev til. Så det, vi kan bruge Isua til, er at forstå processerne. Vi skal ikke gøre os håb om at finde den første organisme på jorden, men vi kan forstå hvordan omstændighederne var, da livet opstod, siger Minik Rosing fra Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet.

Bjergarterne ved Isua er Grønlands ældste på 3,8 milliarder år. Ifølge forskerne har Isua en gang været en såkaldt dybsøgrav, ligesom Marianergraven, og det er forklaringen på, at klippearterne indeholder de betingelser, som der skal til, for at liv kan opstå.

- Næsten alle er enige om, at livet må være opstået i havet og sidenhen har bredt sig op gennem systemet, eller måske er startet i havbunden, og så har bredt sig ud i havet, siger han.

Man ved ikke hvordan det første liv så ud. Så studierne kan først og fremmest hjælpe forskerne til at forstå, hvordan det kunne lade sig gøre:

- Man kan ikke sige noget om det allerførste liv, men man kan bruge de her miljøer til at sige noget om, hvordan betingelserne var, da livet opstod. Og det giver os bedre mulighed for at forstå hvordan det er opstået, siger han.

Og det er noget, som de fleste mennesker spekulerer over, mener Minik Rosing:

- Det er almindelig nysgerrighed -hvor kommer vi fra? Det tror jeg er noget, vi alle sammen spekulerer på. Og på den anden side: Kunne liv opstå andre steder? Skal der nogle helt specielle omstændigheder til for at liv opstår? For hvis der ikke skal det, så kan man jo forestille sig, at der er liv andre steder i universet.

Forskningsresultatet er publiceret i det amerikanske tidsskrift Proceeding of the National Academy og Sciences, PNAS.