Isrådgiver gør stor nytte på Hvidbjørnen

Inspektionsskibet Hvidbjørnen der for øjeblikket opererer ved Grønland, har som noget helt nyt en isrådgiver fra Danmarks Meteorologiske Institut med om bord.
18. august 2009 09:11

Den første isrådgiver er Jens Jakobsen og hans vigtigste opgave er, at hjælpe inspektionsskibet med at navigere gennem de mange isflyldte farvande heroppe. Hans arbejde udføres i tæt samarbejde med kollegerne på DMI i København, og det giver mulighed for adgang til langt flere data end normalt.

Chefen på Hvidbjørnen, kommandørkaptajn Peter Schinkel Stamp oplyser til Søværnets pressesektion, at man allerede har haft stor nytte af isrådgiveren.

- Da skibet forleden skulle vælge rute gav isrådgiverens kort en klar indikation af, at vi skulle vælge at gå mod åbent hav i stedet for at sejle indenskærs. Dermed sparede vi både tid og brændstof, siger orlogskaptajnen.

Han ser iøvrigt store perspektiver i dét at have en isrådgiver om bord.

- Det varmere klima giver søværnet mere at lave. Den smeltende is er på mange måder et problem, men det globale opvarmning kan være godt for noget. En mulig smutvej gennem Nordvestpassagen kan spare både penge og brændstof for de store kommercielle fragtskibe. Og her kan en isrådgiver bidrage positivt, siger altså kommandørkaptajn Peter Schinkel Stamp.