Islandske Piratpartiet står stærkt

Når en ny regering skal sættes sammen i Island efter valget i oktober, kan Piratpartiet komme til at få en stor bid af magten.
Skrevet af Ritzau
13. august 2016 16:20
Versionist Bibi Nathansen

Partiet, der på islandsk hedder Píratar, står stærkt forud for det fremrykkede parlamentsvalg, viser målinger ifølge The Guardian.

Faktisk har det aktivistiske parti så meget vind i sejlene, at analytikere regner med, at piraterne får mellem 18 og 20 pladser i Altinget, Islands parlament. Her er der i alt plads til 63 medlemmer.

- Det er uvirkeligt og meget spændende. Men vi er godt forberedt nu. Det handler om forandring drevet af mod og håb frem for frygt. Vi er populære, ikke populister, siger partiformand Birgitta Jónsdóttir til The Guardian.

Læs også Islændinge skal til valg i oktober

Piratpartiet blev stiftet for blot fire år siden. Medlemmerne går ind for politisk gennemsigtighed, frihed på internettet og en reform af ophavsrettighederne.

Samtidig taler partiet for at tilbyde whistlebloweren Edward Snowden asyl i Island.

Det islandske parlamentsvalg vil blive holdt 29. oktober. Den officielle valgperiode udløber først et halvt år senere, men politisk uro har fået statsminister Sigurdur Ingi Johannsson fra Fremskridtspartiet til at give vælgerne et tidligt valg.

Uroen opstod, da den daværende statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, blev nævnt i de såkaldte Panama-papirer, der blandt andet drejede sig om penge i skattely.