Islands kreditværdighed kan få skraldespandsstatus

Kreditvurderingsbureauet Moody's siger nu, at der er en konkret risiko for, at Islands kreditværdighed, som det første vesteuropæiske land i nyere tid, får den frygtede "junk" status.
06. april 2010 15:52

Grunden er den fortsat uafklarede situation om betaling til britiske og hollandske indlånere i Icesave-internetbanken. Det skriver Berlingske Business.dk

Mellem 2002 og 2008 var Island blandt verdens mest kreditværdige lande,

Den 11. november sidste år besluttede Moody's så at sænke den islandske stats langsigtede kreditværdighed fra kategori 1 til kategori 3. Det er det laveste trin for, om det er værd at investere i landet.

Nu oplyser Moody's, at Island er blevet sat på listen over lande, der kan risikere at få kreditværdigheden yderligere nedsat. Og hvis det sker, så får Islands økonomi en "junk" eller "skraldespands-karakter". Det pæne ord er dog "af-ikke-investeringsmæssig kvalitet".

Det vil gøre det endnu dyrere for Island at låne penge på de internationale kapitalmarkeder. Ikke kun for den islandske stat, men også for alle islandske virksomheder, da en virksomhed som udgangspunkt normalt aldrig kan få en højere kreditkarakter end hjemlandet.