Island rykker tættere på EU

En stor sten er ryddet bort fra Islands vej mod optagelse i EU. Efter at have kigget den islandske ansøgning igennem anbefaler EU-Kommissionen, at der indledes konkrete forhandlinger om vulkanøens indtræden i den europæiske union.
25. februar 2010 03:58

Island opfylder stort set de krav, der skal opfyldes for at blive medlem af EU, men der skal, ifølge EU-Kommissionen, gennemføres nogle enkelte justeringer, skriver Ritzau.

- Vi har sikret os, at udvidelsen ikke kun har en sydøst-dimension, men også en nordvestdimension, forklarer EU's udvidelseskommissær, Stefan Füle, som nu venter på grønt lys fra EU's medlemslande.

Selvom kommissæren slår fast, at "der ikke findes nogen smutvej for Island" ind i EU-samarbejdet, så vurderer han, at processen kan gå langt hurtigere for Island end for andre ansøgerlande.

Som deltager i EØS-samarbejdet, der blandt andet omfatter EU's indre marked, opfylder Island allerede omkring to tredjedele af EU's optagelseskriterier.

Der er dog en række områder såsom fiskeri, landbrug, miljø, fri bevægelighed for kapital og finansielle tjenesteydelser, hvor landet halter efter EU-reglerne, men alt i alt burde det ikke kunne stå i vejen for landets EU-bestræbelser, lyder vurderingen i den 96 sider lange rapport.