Island leverer ambitiøst klimaudspil

Mens Grønland kun vil reducere CO2-udslippet med 5 procent, vil Island reducere sit med hele 15 procent inden 2020. Og det selv om Island også har tung energikrævende industri som aluminiumsmeltere.
08. december 2009 10:01

Grønlands eventuelt første aluminiumssmelter i Maniitsoq bliver holdt helt uden for en eventuel ny klimaaftale. Ifølge Grønlands klimaudspil vil Grønland kun reducere med 5 procent på det civile samfund, mens energikrævende industri og råstofområdet holdes helt uden for det nye klimaudspil.

I Island har de allerede energitung industri og blandt andet aluminiumssmeltere. Alligevel er landets klimaudspil mere ambitiøst end det grønlandske. Her hedder udspillet 15 procent inden 2020 ud fra niveauet i 1990.

Island har desuden vedtaget en lov, som sikrer, at det islandske CO2-regnskab ikke kommer til at lide under den industrielle forurening.

- Vi har lavet en lov, som skal dække udslippet fra de store industrier. Lige nu får de tildelt udledningen gratis op til en vis grad. Men hvis de overskrider det, de har fået tildelt, skal de sikre sig kreditter, som de må købe sig til i udlandet eller andre steder, siger Hugi Olafsson fra det islandske miljøministerium.

I den nuværende klimaaftale Kyoto Protokollen har Island, som det eneste land i verden en særlig fordel, der har gjort det meget lettere at etablere energitunge industrier uden om CO2-forpligtelserne. Den hedder Decision 14.CP.7.

- Den betyder, at effekten af store projekter i mindre lande bliver udlignet. I Island ville etableringen af aluminiumssmelterne forøge vores udledning med 10-15 procent, hvorimod den samme etablering i et større land stort set ikke ville vise sig i udledningen. Fordi Island er så lille, og de her projekter er så enorme, forklarer Hugi Olafsson.

Decision 14.CP.7 sikrer, at helt op mod 1,6 millioner ton CO2 pr. år er tilladt for store projekter som aluminiumssmeltere i små lande som Island. Dog skal der bruges vedvarende energi, og projektet skal etableres så miljøvenligt som muligt.

Hvorvidt decision 14.CP.7 vil indgå i en ny international klimaaftale er endnu uvist. Men Hugi Olaufsson tror det umiddelbart ikke.

Under titlen: ’Nordic low carbon visions’ blev en række nordiske landes langsigtede klimastrategier i går præsenteret i en sideevent ved det store COP15 møde i København – herunder deltog også Grønland.