Island i undtagelsestilstand

Island blev i nat ramt af et voldsomt vulkanudbrud.
21. marts 2010 13:57

Det var vulkanen under gletsjeren Eyjafjallajøkull 160 kilometer sydøst for hovedstaden Reykjavik, som kort efter midnat gik i udbrud, oplyser Ritzau.

Op mod 600 mennesker i det sydlige Island blev evakuerede. Hovedvejen og øens tre lufthavne blev lukkede, og tidligt her til morgen erklærede de islandske myndigheder den sydlige del af øen i undtagelsestilstand.

Islands internationale lufthavn i Keflavik genoptog dog flytrafikken ved middagstid, men forinden måtte flere internationale fly finde andre steder at lande på grund af vulkan-aske og fløj i stedet til Boston i USA og Glasgow i Skotland.

Ifølge Jyllands-Posten er ingen personer kommet til skade, men forskere frygter ifølge nyhedsbureauet AP, at udbruddet kan sætte gang i en anden farlig vulkan.

- Vi er bekymrede for, om det kan udløse et udbrud ved den nærliggende vulkan Katla. Det er en ondartet vulkan, som kan forårsage lokal såvel som global skade, siger Pall Einarsson, der er geofysiker ved University og Iceland, til AP.

Udbruddet kom i en cirka 1 kilometer lang kløft mellem Eyjafjallajøkull og Mýrdalsjökull, og sidste gang, vulkanen var i udbrud, var i 1823.