Island åbner generalkonsulat i Nuuk

For første gang siden den 2. verdenskrig, hvor både USA og Canada havde diplomatiske repræsentationer i Grønland, åbner Island her i eftermiddag et generalkonsulat i Nuuk.
08. november 2013 09:26

Det sker i eftermiddag med Islands udenrigsminister Gunnar Bragi Sveinsson og formanden for Naalakkersuisut Aleqa Hammond i spidsen. Og den første generalkonsul bliver ambassadør Petur Asgeirson, der er udsendt embedsmand fra udenrigsministeriet i Reykjavik.

Den nye diplomatiske repræsentation rykker ind i det tidligere bispekontor på Hans Egedes Vej i Nuuk - kun omkring 100 meter fra Selvstyrets Centraladministration.

Samtidig med åbningen af generalkonsulatet ventes udsendt en fælleserklæring, som skal bane vejen for et tættere samarbejde mellem Island og Grønland på en lang række områder.

Aleqa Hammond udtrykker i en kommentar glæde over det nye generalkonsulat.

- Det viser, at Island prioriterer forholdet til Grønland højt. Og den prioritering af gensidig. Der er en lang række områder, hvor Island og Grønland har potentiale for et meget tættere samarbejde. Og det er det er muligheder, som jeg i de kommende år har tænkt mig at udnytte til fælles fordel, siger Aleqa Hammond

Det nye generalkonsulat kan på Islands vegne varetage islandske borgeres interesser her i landet og er eksempelvis bemyndiget til at udstede pas til islandske statsborgere og bistå folk her fra landet med eventuelle nødvendige rejsedokumenter. Samtidig kan generalkonsulatet indenfor folkerettens rammer indsamle oplysninger her fra landet om kommercielle, økonomiske, kulturelle og videnskabelige områder.