Islændinge foran i MSC-kapløbet

Der er så småt kommet et kapløb om at få registreret så mange fiskearter som muligt i certificeringsordningen for bæredygtigt fiskeri, MSC.
28. juni 2014 03:41

Men Grønland risikerer at blive overhalet af islændingene i kapløbet. Vi har nemlig kun rejen registreret med MSC, mens vores nabofiskere har hele fire arter i MSC-systemet. I Island kan de lige nu klistre MSC-mærkater på kasser med fire fiskearter nemlig torsk, kuller, sej og rødfisk.

I øjeblikket handler kapløbet om stenbideren, og her har islændingene et forspring.

MSC-mærkets udbredelse i Island giver en konkurrencefordel, siger Þórir Hrafnsson, der er pressemedarbejder i det islandske erhvervsministerium.

- MSC-mærket er bestemt en fordel for fiskevirksomhederne, når de prøver at sælge produkterne. Der er et stort marked, og der er faktisk flere lande, hvor de næsten kræver, at vi har MSC-certificering.

Naalakkersuisut meldte tidligt på sommeren klart ud, at der til nytår kommer kvoter og regler i stenbiderfiskeriet. Det sker for at kunne opnå MSC-mærket.

Islændingene har ikke noget MSC-certifikat på stenbideren endnu, selvom de startede processen med certificering i februar måned 2013, altså for næsten halvandet år siden. Med de nye regler fra Naalakkersuisut kan vi være heldige at overhale Island, for her har man nemlig ikke varslet nogen ændringer endnu.

- Regeringen er hverken startet med at lave strikse krav (high risk control rule) eller blot en langsigtet fangstplan for stenbideren endnu, siger Þórir Hrafnsson.