Iskerneboring mislykkedes

Resultaterne fra iskerneboringerne på indlandsisen, der har fået stor international opmærksomhed, viser sig nu at være komplet ubrugelig til klimaforskning.
Skrevet af Karsten Sommer
30. september 2011 09:10

Borestedet var simpelthen forkert udvalgt, da de danske forskere gik i gang med projektet sidste sommer. Der hvor der er blevet boret, er lagene i isen nemlig rodet fuldstændig sammen på grund af varme og isflydning, og det er derfor umuligt at sige noget om klimaudsving i mellemistider, hvilket ellers var formålet. Sådan lyder den ærgerlige melding fra lederen af iskerneboringen, lektor Jørgen Peder Steffensen fra Center for Is og Klima ved Københavns Universitet, til Ingeniøren.

- Vi ved ikke, om det vender op eller ned. Det er ganske forfærdeligt, fortsætter han.

Målet var ellers at nå ned til islag fra sidste mellemistid, også kendt som Eemtiden, for at forklare, om klimaudsvingene bliver voldsommere i et varmere klima end de er i dag.

Men isprojektet lykkedes  ikke. Det skyldes simpelthen, at radarmålingerne, dengang for seks år siden, da forskergruppen valgte hvor man ville bore, slet ikke var så præcise, som de er i dag, og derfor endte man med at vælge et forkert boringssted.

Foreløbige radarmålinger tyder dog på, at der findes steder i nærheden af NEEM-boringen, hvor lagene er uforstyrrede helt ned til bunden og som derfor bør kunne bruges i stedet.