Isen smelter og landet vokser

I en kælder under rådhuset i Nuuk, mellem gamle skilte og byens julepynt, sidder en dedikeret forsker med sit apparatur og måler tyngdekraften. På den måde har han fundet ud af, at Nuuk by vokser 0,6 cm om året i højden. Ikke synligt her og nu, men i løbet af et helt liv synligt for enhver.
Skrevet af Peter Troelsen
20. juli 2012 12:51

Sammen med sit elskede ”absolute grayity meter” måler den internationalt kendte forsker Oliver Francis tyngdekraften over hele verden. I øjeblikket er det særdeles kostbare instrument i Nuuk og sammen med det en ægte ildsjæl, der gerne fortæller om sit arbejde.

-Der er intet instrument, der måler så nøjagtigt som denne. Vi måler forskellen i tyngdekraft helt ned på niende decimal, og vores data er så værdifulde, at selv NASA gladelig punger ud for vores arbejde. De data jeg tager med hjem fra Grønland, vil, når jeg om et par år har fået den gennemanalyseret, fortælle mere om tyngdekraften her i området. Vi har målt her i området siden 1987 og tyngdekraften bliver mindre og mindre. Det betyder at jordoverfladen langsomt skydes op, fortæller Oliver Frances i et skummelt kælderlokale på Nuuk Rådhus.

I denne uge har Oliver Frances været i Kulusuk tirsdag og onsdag hvorefter han tog til Nuuk. Her skal han lave målinger frem til tirsdag og så slutter hans Grønlandsfærd i Qaqortoq. Så går turen hjem for at analysere resultaterne.

-I Kulusuk, der ligger tæt på de smeltende gletsjere, viser vores tyngdekraftmålinger at jordoverfladen hæver sig med 1,2 cm om året. Kort sagt kan man sige at jo mere isen smelter, jo mere stiger jordoverfladen opad. I de seneste syv år har der været store udsving i tyngdekraften, og det hænger efter al sandsynlighed sammen med den globale opvarmning, fastslår Oliver Frances.