Isbjørneunger lider

Ny forskning viser, at isbjørneunger lider under klimaforandringer.
Skrevet af Naimah Hussain
21. juli 2011 11:49

Biologer advarer nu om, at klimaforandringernes varmere temperaturer kræver flere ofre blandt isbjørneunger. Varmen giver nemlig mindre stabil is, som bjørnene kan opholde sig på, og derfor må de svømme længere distancer i deres søgen efter ophold og mad.

Forskerne fulgte en gruppe voksne isbjørne iført GPS, og de så en dødelighed på 45 % blandt unger, hvis voksne svømmede 48 kilometer eller mere på én gang, sammenlignet med 18 % hos andre unger.

Det hastige tab af hav-is tvinger bjørnene til at svømme længere, understreger forskerne. Og fordi ungerne ikke har lige så meget kropsfedt, ja, så er de ikke i stand til at svømme så langt:

- Forandringer i klimaet er i gang med at trække isen væk under poterne på isbjørnene, og tvinger dem til at svømme længere distancer for at finde føde og levesteder, siger Geoff York, der har været med til at lave undersøgelserne, til Live Science.

Forskerne har fulgt 68 voksne isbjørne iført GPS-sendere i farvandet mellem det sydlige Beaufort-hav og Chukchihavet over en fem-årig periode, skriver Live Science.

Den endelige rapport om isbjørneungerne bliver publiceret i Canadian Journal of Zoology study.