Isbjørnekampagne i Sydøstgrønland

Tre forskere fra Naturinstituttet i Nuuk indleder i dag og frem til den 10. august en større isbjørnekampagne i Sydøstgrønland. I løbet af de 14 dage vil de forsøge at sætte satellitsendere på isbjørne i området mellem Tasiilaq og Kap Farvel.
26. juli 2011 10:28

Forskerholdet har fået muligheden for at gennemføre projektet, fordi de nationale geologiske undersøgelser for Grønland og Danmark har både skib og helikopter i området.

Forskerholdet vil flyve langs kysten for at spore isbjørnene, bedøve dem og herefter sætte en satellitsender på dem. Samtidig får de malet nummer på pelsen for at undgå, at man fanger de samme bjørne igen og for at isbjørnejægere kan se, at det er en satellitmærket bjørn. Nummeret forsvinder efter en måned.

Det avancerede udstyr er kostbart. Det koster cirka 100.000 kroner pr. bjørn, og Naturinstituttet opfordrer derfor alle jægere til at undgå at skyde de mærkede bjørne.

Sker det alligevel beder Naturinstituttet om at blive underrettet med det samme.

Samtidig advarer instituttet også om, at man ikke bør spise kødet fra en mærket isbjørn inden for en måned efter, at den har været bedøvet og er blevet mærket.

Forskningsprojektet skal blandt andet bidrage til at afklare, om der er mere end en isbjørnebestand i Østgrønland. Det har betydning for at finde ud af, hvordan fangsten påvirker bestandens eller bestandenes størrelse.