BILLEDER Isbjørne nedlægger narhval

Medlemmer af AECO, som er en organisation for ekspeditionskrydstogtsoperatører i Arktis, har i en årrække indrapporteret observationer af havpattedyr til Norsk Polarinstituts database. Et af de spændende observationer er to isbjørne, der har nedlagt en narhval.
Skrevet af Simon Uldum -
14. juli 2015 11:24

AECO’s medlemmer opererer i løbet af sommersæsonen cirka 15-20 ekspeditionskrydstogtsskibe i området med tusindevis af ansatte og gæster med stor interesse for dyrelivet her. Krydstogtsaktiviteten resulterer hvert år i adskillige indrapporteringer af interessante fund til forskerne.

Kit Kovacs, Christian Lydersen og Jon Aars, der er havpattedyrseksperter ved Norsk Polarinstitut, gør flittigt brug af data indsamlet af krydstogtsindustrien for at øge kendskabet til arktiske havpattedyr i en tid, hvor forandringerne i Arktis går stærkt.

- Det data, som indsamles i samarbejde med krydstogtsindustrien, er særdeles værdifuld for vores arbejde, udtaler Kit Kovacs fra Norsk Polarinstitut.

Læs også Isbjørne sætter DNA-spor i sneen

Bedre viden om arktiske havpattedyrs udbredelse og migrationsmønster

Samarbejdet mellem ekspeditionskrydstogtsindustrien og forskerne har de seneste år ført til et øget antal registrering af observationer og skabt fundamentet for en bedre grundviden om arktiske havpattedyrs udbredelsen og migrationsmønster.

Data indsamlet af AECO-medlemmer har blandt andet bidraget til ny viden om hvalrossers liggepladser, samt om udbredelsen af grønlandshval og hvidhval i denne del af Arktis.

- Vi sætter stor pris på rejseoperatørernes indsats i forhold til at indrapportere deres observationer til os og dermed hjælpe os med at skabe øget viden om disse arter på Svalbard, som kan betegnes som et Arktisk «hot-spot» fordi ændringerne her sker 2-4 gange hurtigere end andre steder, tilføjer Kit Kovacs fra Norsk Polarinstitut.