Isbjørne kan få knogleskørhed

Isbjørne kan lide af knogleskørhed der skyldes miljøfremmede stoffer, som de får ind med føden. Det viser ny dansk forskning.
Skrevet af Louise M. Kleemann
21. februar 2011 10:04

Isbjørnene er hårdt ramt af miljøfremmede stoffer. De døjer med skader på immunsystemet i hjernen samt på flere indre organer, skriver Videnskab.dk

- Isbjørnenes kønsorganer er skrumpet ind med risiko for nedsat fertilitet og mineraltætheden i deres knogler er faldende - et fænomen, som hos mennesker fører til knogleskørhed, oplyser seniorforsker ved Danmarks Miljøundersøgelser Rune Dietz til videnskab.dk

De miljøgiftige stoffer stammer især fra sprøjtemidler til landbrug, insektbekæmpelse samt plast- og polymerfremstilling. Stofferne føres til Arktis fra hele kloden, og ophobes i de øverste led af fødekæden, hvor blandt andet isbjørnen befinder sig.

Undersøgelsen indgår i en doktordisputats, som Rune Dietz lige har forsvaret på Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.

Rune Dietz og hans kolleger arbejder ikke med de menneskelige konsekvenser af ophobningen af miljøhæmmende stoffer. Men han mener alligevel, at inuit kan nedbringe risikoen for sundhedsproblemer ved at reducere indtaget af lever og nyre spæk og fedtvæv og ved i højere grad at spise dyr fra et lavere fødekæde-niveau.

Undersøgelsen indgår i en doktordisputats, som Rune Dietz lige har forsvaret på Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet.