Isbjørne-hotline i Nunavut

Nunavut vil bevise, at isbjørne ikke er truede. Derfor er der oprettet en telefonlinje, hvor fangere kan ringe ind med deres egne beretninger om isbjørne.
10. januar 2010 14:48

Mens USA prøver at få al jagt og handel med isbjørneprodukter erklæret ulovlig, så forsøger inuit-befolkningen i Nunavut at bevise, at isbjørnen ikke er truet af klimaforandringer, klima-forandringerne gør det ligefrem lettere for isbjørnen af finde dens føde, mener organisationen Nunavut Tunngavik.

Den har oprettet en særlig telefonlinie, som fangere i hele Nunavut kan ringe gratis til for at fortælle deres side af sagen - deres historier og meninger om isbjørne.

Lederen af projektet, Paul Irngaut, siger, at det er vigtigt at oprette en database med oprindelig viden for at kunne bevise over for de sydlige videnskabsfolk, at isbjørne ikke er truede.

Det er vigtigt for inuitbelfolkningen i Nunavut at bevise, at isbjørnene ikke er truede. Det er ikke blot den traditionelle fangst, men også den årlige indkomst på omkring 15 millioner kroner, de kæmper for at bevare. Indkomsten kommer fra jagtture med jægere sydfra, der gerne vil jage en isbjørn, hvilket endnu er tilladt i Canada.

Isbjørne telefonlinien har fungeret i en måned, og i den tid er der allerede 30 fangere fra hele Nunavut, der har ringet.