Isbjørne får kommune til at kigge på affald
- Vi vil meget gerne have et samarbejde med Naalakkersuisut. Vi hjælper gerne med den viden og erfaring, vi har, siger Kaare Winther Hansen fra Verdensnaturfonden til KNR.
Han fortæller, at isbjørnene blandt andet bliver lokket til af affaldet i byerne. Et problem, som Kommuneqarfik Sermersooq forsøger at løse.
- Problemet med isbjørne er først noget, vi er blevet gjort opmærksomme på her på det seneste, hvor vi har hørt om rigtigt mange isbjørne.
Læs også Verdensnaturfonden: Flere isbjørne på bytur
- Vi vil derfor prøve fremadrettet at tænke det ind i vores affaldsplaner, fortæller driftschef i Kommuneqarfik Sermersooq, Frank Rasmussen.
Frost forværrer forhold
Han påpeger, at de brænder så meget som muligt på byens forbrændingsanlæg, som dog ikke virker optimalt. Så resten af husholdningsaffaldet skal graves ned.
- Vejrforholdende er kun til, at man kan grave huller om sommeren stort set, så vi er nødt til at deponere affaldet. Man må derfor sige, at vi har en udfordring, og at isbjørne, som kommer oveni, ikke gør udfordringen mindre. Men vi arbejde på at løse den, fastslår driftschefen.
Mens kommunen kigger på affaldet, så er spørgsmålet, om politiet ikke bare kunne løse problemet med de mange isbjørne, som søger efter mad i byer og bygder langs vestkysten.
- Det er ikke politiet. Det har politiet ikke noget med at gøre. Det er en opgave, som vedrører forvaltningen af naturressourcer, siger Morten Nielsen, som er chefanklager ved Grønlands Politi.
Læs også Isbjørne invaderer Ittoqqortoormiit
Han understreger dog, at politiet naturligvis træder til, hvis isbjørne skulle forvilde sig ind i byerne.
- Så skal politiet selvfølgelig være med til at afværge den fare ved eventuelt at aflive den isbjørn, der nu er til fare. Men patruljering og forvaltning af naturressourcer, det er en selvstyreopgave, fastslår Morten Nielsen.
Dermed er bjørnen lagt over på Naalakkersuisuts bord.
Læs også Tamme isbjørne hærger på Svalbard