Iraks parlament vil have USA-ledet koalition ud af landet

Beslutningen om at sende udenlandske tropper ud af Irak kommer, efter at en iransk general fredag blev dræbt i Irak.
Den irakiske regering bør smide den USA-ledede koalition ud, mener landets parlament (Arkivfoto). Foto © : Hubert Delaney Iii/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
05. januar 2020 15:54

Det irakiske parlament opfordrer landets regering til at sende den USA-ledede koalition, herunder også cirka 130 danske soldater, ud.

Resolutioner, der er vedtaget af Iraks parlament, er ikke bindende for regeringen. Kort forinden havde den irakiske premierminister, Adel Abdul Mahdi, dog selv opfordret parlamentet til at vedtage den.

LÆS OGSÅ Efter angreb på militærleder: Unødvendige rejser til Iran frarådes

Søndagens beslutning kommer, efter at den iranske militærleder Qassem Soleimani fredag blev dræbt i et amerikansk luftangreb.

Den officielle forklaring bag resolutionen er dog en anden. Her lyder det, at det er sejren over den militante gruppe Islamisk Stat, der er årsagen til, at de udenlandske styrker skal ud.

130 danske soldater udstationeret

De seneste år har de danske soldater fra al-Asad-basen vest for Bagdad især trænet og rådgivet den irakiske hær. Alle træningsaktiviteter er dog blevet midlertidigt indstillet, meddelte Forsvaret lørdag.

Ifølge Forsvaret er der fortsat cirka 130 danske soldater udstationeret her.

Danmark skal med udgangen af året efter planen overtage Natos træningsmission i Irak, der består af 500 mand.

Det indebærer blandt andet, at danske soldater skal stå for sikkerheden under persontransporter i det område, hvor Qassem Soleimani blev dræbt.

62-årige Qassem Soleimani var leder af Quds-elitestyrken i Irans Revolutionsgarde og en af Irans mest magtfulde mænd.