Inussuk er næste skridt efter hjemmestyret

02. maj 2006 11:15

Det var ikke tilfældigt, at selvstændighedsbevægelsen Inussuk – der betyder Varden – blev stiftet i går på arbejdernes internationale kampdag, 1. maj. 1. maj var fødselsdagen for Grønlands Hjemmestyre for 27 år siden, og Inussuk skal ses som næste skridt i udviklingen, fortæller en af initiativtagerne, landstings- og folketingsmedlem Lars-Emil Johansen, der også holdt brandtalen ved stiftelsen:

- Næste skridt i selvstændighedsudviklingen skal tages nu. Det gælder en mobilisering af folk. Da vi indførte hjemmestyret sagde vi, at det var første skridt. Så har vi ligget mere eller mindre stille i 27 år, nu er det altså på tide, at vi tager næste skridt.

To politiske partier – Siumut og Katusseqatigiit Partiiat – tre organisationer, og tre landsdækkende foreninger har underskrevet en samarbejdsaftale om at arbejde for Inussuks formål.

- Vi har erfaring med, at det er en god måde at arbejde på. Folkebevægelsen mod EF var i sin organiseret på samme måde, siger Lars-Emil Johansen.

IAs’ hovedbestyrelse tager senere stilling til, om man vil være med i selvstændighedsbevægelsen.

– Vi har sympati for en græsrodsbevægelse, der arbejder for selvstændighed. Men der er også problemer organisatorisk i sammenblandingen af politikere og græsrødder.

For omverdenen kan det være svært at se, om man udtaler sig med den ene eller anden kasket, siger IAs næstformand Kuupik Kleist.