Inuktitut tales kun af hver tiende

Inuit i Labrador har næsten alle tabt deres sprog, men nu vil Nunatsiavut regeringen genoplive det.
06. december 2010 07:03

Inuktitut-sproget er næsten helt dødt i Labrador. Statistikkerne viser, at kun 5 til 10 procent af de omkring 2500 inuit, der lever i Labrador, stadigvæk kan tale Inuktitut.

Da Hernnhut-missionærerne stod for skoleundervisningen blev der undervist på Inuktitut, men i midten af 1950’erne blev skolesystemet overtaget af Newfoundlands regering og sproget i skolerne blev engelsk.

Det har Labradors inuitregering Nunatsiavut tænkt at gøre noget ved og har derfor lanceret forskellige omfattende og langsigtede programmer for at genoplive sproget.

Det mest ambitiøse program er et sproguddannelsesinitiativ, der vil strække sig over 50 år. Det er sjældent, der ses et så langsigtet program, men Labradors inuit vil have deres sprog tilbage.

Målet er, at få alle inuit i Labrador endnu engang taler Inuktitut om 50 år. I skolerne indgår undervisning af Inuktitut, når det er muligt.

Der er også blevet igangsat flere andre initiativer. Et program kaldet Sprogreden, the Language Nest, organiseret af Torngasok Kultur Center i Nain, er startet op. Programmet arrangerer sprogundervisning i vuggestuer og børnehaver. Småbørn bliver sammen med deres forældre undervist både af lærere og computere.

Desuden er der lavet Inuktitut-sprogkurser på CD’er og DVD’er så alle har en chance for endnu engang at lære at tale Inuktitut, som Nunatsiavut regeringen satser på.