'Inuk' indstillet til Oscar

Det bliver filmen Inuk, der kommer til at repræsentere Grønland i konkurrencen om en Oscar for ”Bedste udenlandske film" ved næste års prisuddeling i Hollywood. Det er kun anden gang, at Grønland selv nominerer en film til Oscar-uddelingen.
01. oktober 2012 06:30

- Selvom Grønland er et af de mindste filmproducerende lande i verden med sine kun 57.000 indbyggere, er vi et samfund med masser af historier, der er værd at fortælle. Og vel at mærke historier der kan forstås og skabe genkendelse i alle kulturer, verden rundt. Og sådan en historie er dette års grønlandske bidrag til udvælgelsesprocessen i Filmakademiet, der ender med udvælgelse af 5 film, der skal dyste om årets Oscar i kategorien. Det skriver Den grønlandske Oscar komite.

Filmen er INUK er instrueret af Mike Magidson, der sammen med Ole Jørgen Hammeken og Jean Michel Huctin også står for filmens manuskript.

Baseret på en virkelig historie, fortæller INUK om en utilpasset 16-årig dreng fra Nuuk, der bliver sendt på børnehjem i Uummannaq. Her møder han den legendariske isbjørnejæger Ikuma, som på uforklarlig vis oplever sine tidligere styrker forsvinde. Den årlige fangsttur bliver en fælles rejse både i det ydre og indre.

Den grønlandske Oscar-komité har med sin nominering af INUK lagt vægt på, at filmen allerede har tiltrukket sig stor opmærksomhed mange steder i verden. INUK har indtil nu vundet 20 priser ved en række internationale filmfestivaler. Desuden er den en af de populæreste film i Grønland nogensinde, med større billetsalg end f.eks. den nyeste Batman-film. Endelig foreligger der allerede nu aftaler om premiere på INUK i lande som Tyskland, Østrig og Sydkorea i starten af 2013.

Den 85. Oscarfest finder sted i Hollywood i februar 2013.