Canada: Inuitorganisation er stærkt utilfreds med ny sproglov

Den længe ventede lovgivning om oprindelige folks sprog blev fremlagt i det canadiske parlament i tirsdags. Desværre lever den ikke op til forventningerne, mener lederen af canadiske inuit.
Foto © : KNR
09. februar 2019 14:35

Den fremlagte lovgivning om oprindelige folks sprog blev en stor skuffelse for Inuit. Den beskytter eller fremmer nemlig ikke inuktitut, som det var lovet.

Det mener Natan Obed, der er leder af de canadiske inuit.

I en stærkt formuleret pressemeddelelse udtaler han, at selv om denne lovgivning var ment som et forsonings- og fælles udviklingsinitiativ, så har regeringen ikke gjort det tilfredsstillende.

Natan Obed udtaler videre, at der intet specielt er i lovgivningen om inuktitut.

Ledere vil have selvstændig lovgivning

- Dette lader til endnu en gang at være et lovgivningsinitiativ, som er skrevet bag lukkede døre af et kolonialistisk system, der vil tvinge denne lovgivning ned over Inuit, siger Natan Obed, præsident for Inuit Tapiriit Kanatami.

Inuktitut er det mest levende af de oprindelige folks sprog i Canada, idet 86 procent af alle inuit taler inuktitut.

Charlie Watt, præsident for Makivik korporationen i Nunavik, er også skuffet og udtaler, at Makivik vil blive ved med at arbejde for at opnå en selvstændig lovgivning, der fokuserer på beskyttelsen af inuktitut.

- For vi vil have at inuktitut trives og udvikler sig, siger han.

Både Natan Obed og Charlie Watt understreger, at de er villige til at samarbejde med regeringen for at opnå en bedre lov om inuktitut.