Inuitkvinder bruger røde kjoler i protest mod naturgasledning

Inuitkvinder i Canada støtter protesterne mod en ny naturgasledning med de røde kjoler, der symboliserer volden mod oprindelig folks kvinder.
18. februar 2020 15:08
Versionist Jaaku Lyberth

Inuitkvinder og andre kvinder i Canada har sluttet sig til demonstrationerne mod en planlagt naturgasledning.

I hele Canada er der protester med blokader af veje og tog for at vise modstanden mod byggeriet af en rørledning, der skal lægges gennem flere indianerområder.

Nu har inuitkvinderne meldt sig ind i kampen. I det sydlige Canada, i byer som Montreal, har kvinder hængt røde kjoler op på barrikaderne. En af demonstranterne, Emily Hoppe, fortæller om det til KNR:

- De røde kjoler er symbolet på den vold, oprindelige folks kvinder ofte er udsat for.

- Kvindernes protest er rettet mod den vold, som kvinder ofte oplever i forbindelse med store industriprojekter, såsom den planlagte naturgasledning.

Demonstranter frygter bygningsarbejderne

De frygter, at rørledningsprojektet vil betyde, at der kommer mange arbejdere fra andre steder i Canada. For det meste mænd, som vil blive indkvarteret i såkaldte mandelejre.

Bygningsarbejderne keder sig og prøver derfor at tiltrække kvinder.

Det har før vist sig, at oprindelige folks kvinder har været udsat for vold eller endda mord fra af konstruktionsarbejdere rundt omkring i Canada. Den store nationale undersøgelse om forsvundne og myrdede kvinder har kortlagt, hvordan kvinder er forsvundet eller blevet udsat for vold i områder, hvor mange mænd fra andre dele af landet har været samlet. Og derfor modsætter kvinderne sig rørledningsprojektet.

Og de røde kjoler hænger ved mange barrikader som et symbol på, at det er vigtigt at stoppe volden mod kvinder.