Inuitkunst på verdens nordligste forskningsstation: Det skaber stolthed

Det har nemlig været vigtigt for skaberne bag forskningsstationen Canadian High Arctic Research Station at inkludere kunst fra inuit - og den kunst er lige nu udstillet i Nuuk.
Arkitekten og kuratoren bag udstillingen.
19. november 2022 11:17

Verdens nordligste forskningsstation Canadian High Arctic Research Station er ikke kun fyldt med viden - den er også fyldt med kunst.

Bygningen indebærer nemlig masser af kunst, som lige nu er udstillet på Ilisimatusarfik i Nuuk. Alle værkerne er skabt af kunstnere med inuitbaggrund.

Og blandt værkerne går kurator af udstillingen Isabelle Laurier, der er i fuld gang med at forklare om kunsten.

- Når man bruger inuitkunst i arkitekturen, bliver kulturen endnu mere synlig. Det skaber en følelse af stolthed, at inuitkunst er en del af selve bygningen, siger Isabelle Laurier.

Repræsenterer inuit

Kunstværkerne er en del af selve forskningsstationens facade, vægge og gulve - som det værk Isabelle Laurier står og forklarer om nu.

Foto © : KNR
Noget af den kunst, der står udstillet på Ilisimatusarfik.

Kunstværket forestiller en trommedanser i en cirkel af andre trommedansere, og er udsmykket på en stor del af gulvet på forskningsstationen.

For det er vigtigt, at inuitkulturen bliver en del af arkitekturen, forklarer arkitekten bag Canadian High Arctic Research Station Alain Forunier.

- Kunst er en meget vigtig del i historien om forskningsstationen. Kunsten er vigtig i forhold til at vise, at denne bygning er placeret i et inuitsamfund i Iqaluktuttiaq, og at bygningen dermed repræsenterer inuit, siger Alain Forunier.

Rejsende udstilling

De syv kunstnere er udvalgt på baggrund af en konkurrence for kunstnere med inuitbaggrund. Og selvom det ikke er lige til at inkludere kunst i arkitekturen, er arkitekten bag glad for resultatet.

- Det har været en lang proces, men det var bestemt umagen værd.

Udstillingen blev vist første gang i 2019 og har været udstillet i blandt andet Dubai, Island og nu Nuuk, hvor den kan ses på Ilisimatusarfik frem til midten af januar.