Inuitfortid på Qaqortoq Museum

På Qaqortoq Museum kan man frem til 22. maj blive klogere på inuitbefolkningens levevilkår i Canada for 100 år siden. Udstillingen er lavet i samarbejde med Stefansson Arctic Institute i Akureyri. Det er fotos og film fra polarforskeren Vilhjalmur Stefanssons ekspeditioner blandt canadisk inuit i perioden 1913 til 1918, der er centrum for udstillingen.
Skrevet af Peter Troelsen
10. april 2013 05:02

Her i landet var man længere fremme, end inuit i Canada var det for 100 år siden, og det var et folk, der i mange tilfælde kan betegnes som nomader, der fik besøg af den islandske eventyrer.

-På denne måde kan ungdommen blive klogere på deres forfædres levevilkår, og vi har heldigvis en del unge mennesker, der viser stor interesse for udstillingen. Vi har en del billeder og film, der er optaget med den tids mest moderne udstyr. Udstyr som inuit i Canada med garanti aldrig før havde stiftet bekendtskab med, forklarer museumsleder Ole G. Jensen fra museet i Qaqortoq.

Her i landet var der i de større byer huse og i bygderne tørvehuse, hvor indbyggerne levede en forholdsvis moderne dagligdag sammenlignet med inuit i Canada. Her var det telte, der var deres foretrukne beboelsesform.

-Bedømt ud fra udstillingens billeder, var vi længere i udviklingen her i Grønland, end de var i Canada. Det er nogle fremragende billeder, vi har med på udstillingen. Den kan beses hverdage mellem 10 og 16, og om søndagen har vi åben fra 13 til 16, siger Ole G. Jensen.