Inuit vil involveres mere i Canada

Inuit Tapiriit Kanatami ønsker at blive ligestillet partner i Canadas nordlige strategi.
31. juli 2009 09:39

Den canadiske nationale Inuit organisation, Inuit Tapiriit Kanatami, er kommet med dets reaktion på den canadiske regerings nordlige strategi.

De er glade for meget af det den indeholder, men ønsker at Inuit skal blive betydeligt mere direkte involveret. Mary Simon, president for Inuit Tapiriit Kanatami, siger at det er helt rigtigt at den canadiske regering nu fokusere på de arktiske egne og gør dem til en prioritet på grund af klima-forandring, nye transport og resssource muligheder og den voksende indflydelse af verdens oprindelige folk.

De fire såkaldet “søjler “som strategien bygger på bl andet miljøbeskyttelse, er alle positive men der mangler en femte og meget vigtig søjle nemlig at Canadas Inuit skal være en ligestillet partner i denne strategi. For der en uafbrudt kæde af Inuit rettigheder og jordområder hen over hele arktis i Canada lige fra det vestlige arktis, Nunavut, Nunavik helt til Nunatsiavut, hvor Inuit har levet i historiske og i moderne tider og det skal respekteres, siger Inuit Tapiriit Kanatami.

Strategien vil hjælpe på nogle af de mange problemer der findes i Inuit områder for den vil være med til ved at give canadiske Inuit bedre muligheder for uddannelse, øknomisk udvikling, bedre boliger, så at stærke og uafhængige bydger og samfund kan opbygges og dermed være med til at implementere strategiens mål. Det er kun med Inuits hjælp at startegien kan udføres, og derfor skal den have klare og direkte relationer med Inuit. Disse relationer skal være det helt centrale i alt hvad den canadiske regering gør i de arktiske egne, siger Mary Simon,