Inuit Tapiriit Kanatami: Regering må underskrive FN deklaration

Inuit Tapiriit Kanatami ønsker, at den canadiske regering underskriver FNs Deklarationen om Oprindelige Folks Rettigheder. Canada, USA og New Zealand er nemlig de eneste lande som endnu ikke har underskrevet aftalen.
24. maj 2009 17:50

De fleste af verdens lande har allerede underskrevet deklarationen. Australien, som ikke havde underskrevet aftalen, ændrede mening og underskrev i april i år. Nu er der kun Canada, USA og New Zealand som endnu ikke har underskrevet.

Canada var selv et af de lande, der var med til at formulere deklarationen under den forhenværende regering, men den nuværende regering mener ikke, at en sådan deklaration er nødvendig, da oprindelige folk - ifølge regeringen - allerede har mange rettigheder.

Præsident Barak Obama er ved at overveje om USA nu skal underskrive, og derfor mener Inuit Tapiriit Kanatami, at tiden også er kommet for, at Canada bør underskrive, så landet ikke bliver anset som det sidste land i verden, der ikke støtter oprindelige folks rettigheder.

FN deklarationen er en menneskerettighedserklæring der støtter oprindelige folks rettigheder med hensyn til selvstyre, jord og resourcer, kultur, sprog, arbejdsmuligheder, sundhed, og uddannelse.