Inuit skal lære inuktitut

Den canadiske minister for oprindelige anliggende offentliggør i morgen - torsdag - en ny uddannelsesstrategi for Inuit.
15. juni 2011 09:16

Den nye strategi er et resultat af et samarbejde mellem den federale regering og de territoriale regeringer og den nationale inuitsammenslutning

En ny uddannelses strategi er nødvendig fordi 75 procent af alle elever i Nunavut forlader folkeskolen, før de er færdige. I Nunavik, Nunatsiavut og Inuvialuit områderne er frafaldet også højt.

Selv om strategien  først vil blive offentliggjort torsdag er flere af de ti hovedanbefalinger allerede kendt. Uddannelsesstrategien formulerer en ny vision for Inuits uddannelser, en tosproget vision,  i Canada vil det betyde Inuktitut og så enten engelsk eller fransk.  

Tosprogethed har længe været kontroversiel. Nogen argumenterer for, at for at unge Inuit kan få succes i den moderne verden, er det først og fremmest vigtigt, at de taler engelsk og at det meste af undervisningen derfor bør foregå på engelsk. Andre mener, at børnene vil lære bedre, hvis de har et solidt grundlag i deres modersmål, Inuktitut.

Inuit Tapiriit Kanatami mener, at et bedre uddannelses system er noget af det vigtigste for unge Inuit, så de kan få bedre stillinger og mere succes i fremtiden.

Undersøgelser har vist, at for tiden er der mange skolebørn i Nunavut som hverken kan tale engelsk eller Inuktitut godt nok og at det er med til skabe sociale problemer og arbejdsløshed. Det anslås at det vil koste omkring 100 millioner kroner at få skolerne i Inuit områderne til at blive tosprogede.