Inuit-sejr ved CITES-møde

De arktiske folk og især Canada vandt i dag en vigtig sejr ved CITES mødet, der i disse uger finder sted i Thailands hovedstad, Bangkok, om beskyttelse af truede dyrearter.
08. marts 2013 05:15

Canadiske Inuit og den canadiske regering har længe insisteret på at isbjørne ikke er truede, men at der til gengæld bliver flere af dem og at jagten i Canada er en bæredygtig jagt.

Til gengæld har amerikanske organisationer inklusive en række dyrerettighedsorganisationer lobbiet for at få isbjørnene erklæret for en truet dyreart, og hvis CITES-mødet gav dem medhold i det, ville det blive et hårdt økonomisk tab for canadiske Inuit.

Men leder af den nationale Inuit organization, Inuit Tapiriit Kanatami, Terry Audla, som er i Bangkok sammen med en række repræsentanter fra Canada og landets arktiske selvstyreområder, talte så stærkt mod det amerikanske forslag, at det i dag lykkedes at få flertal for et nej til USA´s krav om begrænsning af isbjørnejagten.

Efter afstemmingen, hvor 38 stemte for det amerikanske forslag og 42 imod, udtalte Terry Audla, at denne sejr er en god nyhed for oprindelige folk alle steder.

Tagak Curley, Nunavut parlaments medlem udtaler samtidig at der nu er flere isbjørne i Canada end de ældre Inuit kan huske der nogensinde har været.

 Så dagens afstemning var en vigtig sejr for de canadiske inuit.

ICC-præsident Aqqaluk Lynge takkede i dag på vegne af inuitorganisationen de canadiske inuit for deres indsats ved CITES-mødet i Bangkok.

 - ICC glæder sig over at inuit med sejren i Bangkok, har undgået endnu et forbud mod oprindelige folks fangstrettigheder, siger Aqqaluk Lynge i en kommentar.

 I næste uge skal dagens resultat endelig konfirmeres i CITES øverste politiske organ.