Inuit i Labrador kæmper med overvægt

Alt for mange inuit i Labrador er overvægtige, og løber dermed en forhøjet risiko for at få en stribe livsstilssygdomme.
05. februar 2011 13:36

En ny undersøgelse fra Nunatsiavut sundhedstjeneste viser, at hele 75 procent af Inuit i det nordlige Labrador vejer for meget. Det er især kvinderne, der vejer tungest på vægten.

- Vi gør ofte grin med, at vi er æbleformede fordi vi måler for meget i taljen, men det er faktisk alvorligt, for det kan betyde en stor risiko for andre sygdomme, siger Gail Turner, som er leder af Nunatsiavuts sundhedstjeneste til CBC Radio.

Således lider Inuit i Labrador 2 gange så meget af sukkersyge som andre canadiere, og har også 2 gange så ofte højt blodtryk som andre canadiere. Fedme, sukkersyge og højt blodtryk kan føre til mange andre sygdomme og en for tidlig død.

Gail Turner siger også, at det er svært for Inuit i det nordlige Labrador at spise sundt, fordi mange er fattige og importeret mad er ofte meget dyr. Men Nunatsiavuts sundhedstjeneste prøver at lære folk hvordan de kan spise sundt med hvad der findes af mad i naturen og hvad der kan købes.

En anden grund til det dårlige helbred er, at omkring halvdelen af Inuit i Labrador er rygere

Undersøgelserne blev lavet af læger fra McGill universitetet sammen med Nunatsiavuts sundhedstjeneste.