Inuit er i større fare end sæler og bjørne

Isen er usikker, snescooteren plumper igennem, og canadiske inuitfamilier har svært ved at forsørge sig selv, fordi det er blevet vanskeligt at gå på jagt, fortæller 25-årige Jesse Tungilik, der er vokset op i Nunavut, og som lige nu er i København til klimatopmødet med Teatergruppen Art Cirq.
Skrevet af Karsten Sommer
08. december 2009 06:42

- Da jeg var barn havde vi en gætteleg om at forudsige, hvornår havisen brød op, og det kunne vi forudsige inden for få dage. Nu ved vi ikke, hvornår det sker, siger Jesse Tungilik.

Og netop de uforudsigelige forandringer betyder, at arktiske familier har svært ved at overleve.

- Vi havde en traditionel viden om havisen, men den viden, vi har, kan ikke bruges over for de klimaforandringer, som sker så hurtigt, forklarer Jesse Tungilik.

- Vi har brug for økonomisk støtte. Vi mangler penge til at forberede indbyggerne i de små samfund med viden og infrastruktur, men der mangler politisk vilje i Canada, og derfor står vi magtesløse, siger han til Politiken.

- Inuit-folkene er faktisk i større fare end sæler og bjørne, slutter Jesse Tungilik, der optræder på Kongens Nytorv, indsvøbt i et isbjørneskind.