Integration af grønlændere i Danmark halter

Grotesk at der ikke er en samlet integrationsindsats over for grønlændere i Danmark. Sådan lyder det fra formanden for Rådet for Socialt Udsatte, der i dag har fremlagt en ny rapport om udsatte grønlændere i Danmark.
Skrevet af Martine Lind Krebs
27. januar 2014 10:23

Det kan være svært både at få og at bede om hjælp, når man er flyttet til Danmark. Den nye rapport, I Grønland er jeg for dansk, og i Danmark er jeg ’bare’ grønlænder,  der blev fremlagt i værestedet Naapiffik på Kofoeds Skole i København i dag, dokumenterer, at integrationsindsatsen over for grønlændere i Danmark halter bagefter.

- Det er hårdt sagt, men man kan godt sige, at Rigsfællesskabet virker ekskluderende i forhold til nogen, som burde være vores allernærmeste, siger formanden for rådet, Jann Sjursen.
Han kritiserer især, at projekterne for socialt udsatte grønlændere i Danmark længe har været finansieret år for år.

- Det er beskæmmende, at vi for 10 år siden fik hvidbogen om udsatte grønlændere, som betød, at der blev afsat 20 millioner kroner. Det program kørte i 4 år, og så brugte man 4 år på at evaluere det. I 2013 afsatte man så 13,4 millioner kroner til en national strategi. Det skal jo være en kontinuerlig indsats, som foregår løbende, i stedet for at man får en masse huller i indsatsen og taber en masse gode erfaringer, siger han.

Rapporten er bygget op omkring interviews med 12 udsatte grønlændere i Danmark. Mille Schiermacher, som til dagligt er projektmedarbejder i Det Grønlandske Hus, har bidraget til rapporten. Hun oplever, at der ofte først sættes ind med hjælp fra det danske system, når det er gået galt.

- Det er ekstremt problematisk, når de her menneskers udsathed eskalerer i mødet med Danmark, for vi burde kunne gøre noget mere for den her gruppe i stedet for kun at lave brandslukning, siger hun.

I rapporten peger de 12 interviewpersoner blandt andet selv på, at det er vigtigt med information inden man rejser til Danmark, at det er boligmangel i Grønland, der driver mange til Danmark, at de danske socialrådgivere ikke ved nok om Grønland,  og at de lave priser på alkohol og hash i Danmark gør det fristende at falde i.

Ifølge rapporten kommer mellem 6 og 20 procent af grønlændere, der flytter til Danmark, til at leve med hjemløshed, misbrug og fattigdom.

Social- og integrationsminister Annette Vilhelmsen henviser som en reaktion på kommentar på rapporten til den grønlænderstrategi, som ministeriet er i gang med at implementere. I 2013 blev der afsat 13,4 millioner kroner til et arbejde, der samle indsatsen mellem kommunerne og de private initiativer i Danmark
- Strategien skal blandt andet sikre, at nyankommne grønlændere får den information om det danske system, som de har brug for. Samtidig skal strategien sikre en hurtig og god indsats til grønlændere, der har eller er i risiko for at ende i sociale problemer, udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

Rådet for Socialt Udsatte har inviteret til konference på Christiansborg 5. marts.