Institut for Menneskerettigheder undersøger forholdene for grønlændere i Danmark

I en undersøgelse på tre dele vil Institut for Menneskerettigheder i samarbejde med Det Nationale Forskningscenter for Velfærd finde ud af, om der sker diskrimination af grønlændere i Danmark.
Skrevet af Martine Lind Krebs
10. december 2013 18:37

Indtil videre har omkring 3000 grønlændere i Danmark modtaget et spørgeskema. Heraf håber instituttet, at 1000 svarer.

- Når man som borger med grønlandsk baggrund i Danmark møder kommunen, socialkontoret, sundhedsvæsenet, skolen og i det hele taget færdes rundt i Danmark – hvad er det så man oplever? Oplever man lige adgang til de forskellige ydelser, eller er der nogle barrierer, og har de noget at gøre med ens etniske baggrund. Det er det, vi vil undersøge, forklarer afdelingschef Susanne Nour Magnusson fra Afdeling for Ligebehandling i Institut for Menneskerettigheder.

Det er første gang instituttet undersøger grønlændere i Danmark.

- Grønlændere er jo en måske overset minoritet i Danmark, og også en speciel minoritet, fordi man som grønlænder er dansk statsboger. Så jeg er glad for, at vi endelig sætter fokus på det her område, siger hun.

Forud for undersøgelsen har Institut for Menneskerettigheder været i kontakt med de instanser i Danmark, der arbejder med grønlændere, og nogle af dem peger på forskellige problemer med diskrimination.

- Men der er ikke gennemført nogen større undersøgelse, hvor man har spurgt grønlænderne selv, så det mener vi er på høje tide. Og vi ser rigtig meget frem til at kunne præsentere resultaterne, siger Susanne Nour Magnusson.

Alt i alt kommer undersøgelsen til at bestå af tre dele, en juridisk analyse af grønlænderes retssikkerhed i Danmark, spørgeskemaundersøgelsen og en interviewundersøgelse med 5 cases på grønlændere i Danmark. Den samlede undersøgelse forventes færdig til maj eller juni næste år.