Sagsbehandlere: Ny manual skal hjælpe i kampen mod vold i hjemmet

De mennesker, der arbejder i den sociale sektor, er ikke altid er klædt godt nok på til at yde hjælp til ofre for husspektakler. Derfor udgiver Kattunneq i samarbejde med Maryfonden en ny undervisningsmanual.
Foto © : Marie Kuitse Kristensen
07. marts 2019 07:29

"Jeg kan ikke lide din mor. Dine venner har igen en dårlig indflydelse på dig".

Når et parforhold falder fra hinanden, kan disse ord være begyndelsen på, at en person bliver isoleret af sin partner.

Og der er ikke altid konkrete redskaber til at yde hjælp til den udsatte, siger lærer i Kattunneq, Nuka Fleischer.

- Der er fortsat mangel på viden og metoder til at kunne arbejde med vold mod kvinder og børn. En masse fagfolk mangler viden, siger Nuka Fleischer.

For det er vigtigt, at fagpersoner ikke har berøringsangst. 

- Det er en masse øvelser og viden om vold, forskellige voldsformer og dynamikker i undervisningsmaterialet. Det er nemt at læse, og der er også en masse øvelser, hvor man kan afprøve forskellige samtaletekniker, hvordan man kan være nysgerrig, eksempler på hvordan man kan spørge, og hvilken hjælp, kan man give, når man møder voldsudsatte.

Sidste år blev der anmeldt 2282 husspektakler til politiet. Det svarer nogenlunde til antallet af anmeldte husspektakler i de seneste fem år.
Et af formålene med udgivelsen af bogen, er, at de socialrådgiverstuderende skal lære at yde hjælp til personer, der har oplevet vold i hjemmet. Og udgivelsen af en undervisningsmanual, der er tilpasset til grønlandske forhold, vækker glæde hos de studerende.

- Det ser meget godt ud. Det er vildt, hvor mange råd, den indeholder. For eksempel om hvordan vi skal hjælpe i tilfælde af voldsspiraler, og jeg så vejledning til, hvordan man kan hjælpe børn, når man snakker med dem, siger Sara Olsvig Sandgreen, der læser til socialrådgiver.