VIDEO: Innaarsuit frygter stort isbjerg vil udløse flodbølge

Innaarsuit er i disse dage belejret af stort isbjerg, der har lagt sig fast tæt på bygden. De cirka 150 borgere frygter, hvad der kan ske, hvis isbjerget kælver, fortæller bygderådsformand Karl Petersen.
12. juli 2018 12:54

Borgerne i den nordgrønlandske bygd, der ligger 45 kilometer nord for Upernavik, kan i disse dage se direkte ud i et stort, hvidt isbjerg, der har lagt sig faretruende tæt på bygden. På billeder ser det smukt og idyllisk ud, men for borgerne i Innaarsuit betyder isbjerget fare og frygt.

Ifølge bygderådsformand Karl Petersen er borgerne i bygden bange for, at isbjerget kælver og laver en flodbølge.

- Hvis dette isfjeld kælver, så er det farligt for butikken, elværket og andre huse ved kysten, hvor de ældre bor, fortæller han til KNR. 

Fungerende beredskabschef i Avannaata Kommunia, Bjarne Markussen, oplyser, at man holder nøje øje med situationen.

- Beredskabet i de nærliggende bygder er orienteret om, at de skal holde sig klar, siger han.

Derudover følger beredskabschefen i Upernavik og fagcheferne i Ilulissat situationen tæt. Bjarne Markussen oplyser, at man har dannet sig et overblik over, hvilke bygninger der er i farezonen i bygden.

- Vi har sagt til dem, der bor tæt på vandet, at hvis de har nogen, de kan sove hos længere oppe i bygden, skal de gøre det, siger han.

Vejrudsigten fra DMI viser, at der kommer regn i området ved Upernavik torsdag eftermiddag, og det kan forværre situationen.

- Det gør situationen mere kritisk. Kraftig regn øger risikoen for, at isbjerget kælver, siger Bjarne Markussen.

Oline Nielsen fra bygden har delt en video, hvor en mindre del af isbjerget knækker af og udløser bølger i vandet ud for Innaarsuit.

Innaarsunni iluliarsuaq