INI varsler markante huslejestigninger

Fra og med næste år kan lejere af enfamilieshuse, ejet af Selvstyret, se frem til en markant højere husleje. Huslejen stiger med hele 51 procent i det kommende år.
30. september 2009 09:08

Omkring 400 huse fra Nanortalik i syd til Qaanaaq i nord bliver ramt, når INI på opfordring af boligejeren, Selvstyret, sætter huslejen op med 51 procent på alle enfamilies huse.

Det betyder, at huslejen for en boliglejer i Upernavik stiger fra 4173 kroner til 6618 kroner om måneden, adet vil sige med over 2000 kroner.

Alle boligstandene har i dag modtaget et brev som varsler huslejestigningerne. Der er dog i brevet ingen synderlig forklaring på, hvorfor huslejen stiger.

Ifølge INIs direktør Kenneth T. Hansen er der to grunde til den markante stigning.

- Den vigtigste baggrund for at hæve huslejerne har været at sikre vedligeholdet i boligerne. Der har længe været behov for flere midler til vedligeholdelse af boligerne. Desuden har huslejen, historisk set, været for lav på enfamilies huse. Det er jo ikke rimeligt, at folk i huse skal betale ligeså lidt som folk i lejligheder, siger Kenneth T. Hansen.

Naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur Jens B. Frederiksen, afviser, at Selvstyret i stedet kunne dække vedligeholdelsesbyrden med tilskud.

- Landskassen står over for en række væsentlige økonomiske udfordringer og har ikke mulighed for at yde tilskud til vedligeholdelse af disse ejendomme. Det er vigtigt, at de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder, siger Jens B. Frederiksen.

Jens B. Frederiksen henviser til, at lejerne jo også kan benytte lejer-til-ejer ordningen og købe boligen.