INI: Det er ikke tyveri

INI hæver allerede fra næste måned a conto varmebetalingerne med i omegnen af 50 procent, landet over. Når regningen stiger så dramatisk, så mener flere lejere, at varslingen fra boligselskabet A/S INI på tre uger, er alt for kort.
Skrevet af Jette Andersen
08. juni 2012 07:08

Administrerende direktør i INI vil end ikke forholde sig til den korte frists konsekvenser for trængte budgetter, men henholder sig til, at selskabets beslutning ikke strider mod reglerne.

Vi begynder hos Ulla Larsen, der fra næste måned skal afsætte godt 2000 kroner til varmeregningen, sommer eller ej.

- Jeg føler, vi blevet varslet alt for sent, siger Ulla Larsen, der bor i en af boligselskabet A/S INIs boliger i Nuuk.

Ulla Larsen og hendes familie købte deres 89 kvadratmeter store bolig på Ole Brandtsvej i Nuuk i 2010. Familiens varmeregning vil fra 1. juli løbe op i 2.055 kroner. Det betyder at de på årsbasis skal af med 24.660 kroner aconto.

Hun mener, der bør gives et varsel på mindst tre måneder, når det er så voldsom en stigning.

Til det svarer administrerende direktør i boligselskabet A/S INI, Jukku Mølgaard.

- I henhold til lejekontrakten, når vi skal regulere acontovarmen, så er 3 uger angivet som varslingstidspunktet.

På spørgsmålet om INI har tænkt det menneskelige aspekt ind i varslingsfristen, herunder familier med børn, de socialt udsatte med flere, henholder han sig igen og igen til, at varslet følger reglerne og henviser i stedet til, at boligafdelingernes varmeforbrug fordeles blandt lejerne.

- Det vil sige, at der ikke er nogle enkelte varmemålere ude på de enkelte lejemål.

Og ifølge Jukku Mølgaard har det været nødvendigt at hæve varmeregningen.

- For at undgå nogle høje varmeefterregninger til næste år. Det er ikke tyveri. Det er lejernes eget varmeforbrug, der opkræves over acontovarmen. Det vil sige,vi får en regning enten fra Nukissiorfiit eller vi får leveret olie til en varmeafdeling med eget kedelcentral. Det er så det faktiske forbrug, der fordeles ud til de enkelte lejere, sger Jukku Mølgaard.

Fra lejernes landsorganisation IPKs side er man forarget over det korte varsel.

- Vi er godt klar over at oliepriserne er steget, men også dem, der får varme fra forbrændingsanlæg har fået brev om forhøjelse. Og det er aldeles ikke tilfredsstillende, siger IPKs formand Marie Nielsen, der oplyser at de har taget kontakt til boligselskabet.

INI oplyser, at trods det markant hævede aconto-beløb er der ingen garantier for, at pengene rækker, når det samlede forbrug næste forår gøres op.

- Der er stadig risiko for ekstraregninger, når årets samlede forbrug er gjort op, lyder det i en meddelelse henvendt til de knap 10.000 lejemål landet over.