Ingen udsigt til Siumut/IA-koalition efter duel

Der er stadig lange udsigter til en koalition mellem Siumut og Inuit Ataqatigiit, hvis Siumut mod forventning skulle vinde valget på tirsdag.
Skrevet af Jens Thorin
30. maj 2009 12:45

Det står klart efter duellen mellem de to topfavoritter til posten som landsstyreformand, fungerende landsstyreformand Hans Enoksen fra Siumut og formand for IA Kuupik Kleist, der blev vist i går på KNR.

Hans Enoksen ser store knaster i et eventuelt samarbejde IA. Han ssætte spørgsmålstegn ved, om IA er gået væk fra sit mål om progressiv beskatning. Samtig påpeger han IA's konsekvente modstand mod udvinding af uran. Siumutformanden mener også, at IA er modstandere af råstofudvinding og aluminiumsprojektet ved Maniitsoq.

Kuupik Kleist fastslog derimod, at hans parti går ind for den råstofsudvinding, der i fremtiden kan få stor indflydelse på landets økonomi. Med hensyn til aluminiumsprojektet sagde han i går:

- Vores krav er, at vi Landstinget skal stille klare krav til Alcoa, ligsom, der skal være garanti for, at pengene kommer tilbage, hvis de tjener penge på projektet, sagde Kuupik Kleist.

Han gentog, at det er meget usandsynligt, at IA går med i en Siumutledet koalition. Duellen mellem de to spidskandidater genudsendes med undertekster klokken 19.45 - og det er selvfølgelig på KNR-TV.