Ingen tvivl hos Siumut mens IA tøver

Mens Siumut slet ikke er i tvivl om, at aluminiumsprojektet bliver en realitet, efterlyser Inuit Ataqatigiit flere undersøgelser, før de tager stilling til om Alcoa skal bygge et aluminiumsværk ved Maniitsoq.
Skrevet af Jens Thorin
12. november 2010 12:06

- Vi er stadig overbevist om, at projektet bliver til realitet

Så klar er Siumuts Karl Lyberth efter, at naalakkersuisoq for erhverv og råstoffer, Ove Karl Berthelsen i går fremlagde sin redegørelse om aluminiumsprojektet ved Maniitsoq.

Men ligeså klar er Juliane Henningsen fra IA, når hun udtrykker sit partis betænkeligheder:

- Der er så mange spørgsmål der er ubesvaret.

Ove Karl Berthelsen sagde til KNR i dag, at der er halvtreds procent chancer for, at projektet bliver gennemført.

De mulige samfundsøkonomiske gevinster i form af nye skatteindtægter og arbejdspladser tiltalte ham.

Men samtidig vægter de kulturhistoriske minder tungt. ved en af de søer, der skal forsyne vandkraftværket med vand, findes der gamle teltpladser, som Nationalmuseet gerne ser bevaret.

Men her er Siumut uenig:

- Hvis der findes unik arv omkring Tasersiaq, så skal vi selvfølgelig gøre alt for at rydde alt arv. Og folk som har forstand på det, skal sørge for at rydde på det. Men mange ting omkring Tasersiaq, som vores forfædre har efterladt findes også på andre steder i kysten, siger Karl Lyberth.

Men IA kan til dels godt forstå Nationalmuseet, men der er andre ligeså presserende spørgsmål, der er ubesvarede. Juliane Henningsen siger:

- For os er det lige så vigtigt at, miljøet og dyrelivet skal analyseres. Meget mere grundigt som end det vi så i de rapporter skal blive forelagt i landstinget.

Siumut har dog også betænkeligheder. Og det er, at der kan blive nødvendigt med udenlandsk arbejdskraft, hvis projektet skal blive rentabelt.

- I Siumut sætter vi stort spørgsmålstegn ved benyttelse af billig arbejdskraft. Fordi vi i Siumut mener, at firmaer kommer her til Grønland, og skal selv forordne sig til grønlandske forhold, og ikke omvendt, siger Karl Lyberth.

Juliane Henningsen efterlyser en plan for, hvordan Grønland skal agere, hvis projektet stopper i utide.

- Det betyder, at vi som samfund skal være forberedt på, at smelteværket kun lever i ti år, så hvad skal vi så gøre, hvis vi har puttet vores al energi og økonomi til det projekt? Vi skal være meget påpasselige, og vi skal have plan for hvis det går galt.