Ingen svar endnu på CIA sag

Der kommer ikke en løsning på CIA-sagen på denne side af valget til det danske Folketing. Det står klart efter mødet mellem ormand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist, og den danske udenrigsminister, Lene Espersen.
Skrevet af Jaaku Lyberth
03. maj 2011 05:03

De danske regering er overbevist om et eventuelt nyt undersøgelse ikke vil bringe nye oplysninger med sig, siger Kuupik Kleist efter mødet med den danske udenrigsminister Lene Espersen, om den danske regerings argument om CIA sagen.

Han oplyser, at der ikke vil blive afsløret fortielser eller løgne og derfor har de danske regering ikke har haft behov for yderligere undersøgelser af sagen.

Både Naalakkersuisut og Inatsisartuts udenrigs- og sikkerhedspolitisk Udvalg har overfor de danske myndigheder stillet krav om en uvildig undersøgelse af CIA-sagen.  Det skal undersøges, om der har fundet fangetransporter sted i grønlandsk luftrum eller på land. Om internationale konventioner er blevet overtrådt. Og om den danske regering har givet de grønlandske myndigheder alle oplysninger, sådan som regeringen er forpligtet. Det krav er ikke imødekommet fra de danske regerings side og af flertallet i folketinget, siger formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist.

I stedet har den danske regering tilbudt Selvstyret, at grønlandske embedsmænd kan undersøge, om USA har fløjet fangetransporter over Grønlansk luftrum eller benyttet grønlanske lufthavne. Men det tilbud har Naalakkersuisut endnu ikke taget stilling til:

- Det er et omfattende sag, og hvis de grønlandske myndigheder skal tage imod tilbuddet, så skal der afsættes tid kræfter og penge til undersøgelse, siger Kuupik Kleist.

Et eventuelt indsats til yderligere undersøgelse skal der være mål med forventninger med  resultat, oplyser formanden for Naalakkersuisut.

Altså ingen undersøgelse under denne valgperiode.

Vurderer Kuupik Kleist, at en eventuelt ny regering efter valget til Folketingen i dette år, vil kunne ændre på den nuværende regerings politik på området?

Formanden for Naalakkersuisuit vil afvente folketingetsvalgets udfald og hvis der udpeges et ny regering, vil naalakkersuisut vente på hvordan de eventuelt ny regering vil gebærde sig om CIA sagen.