Ingen skæv kønsfordeling i Arktis alligevel

For fem år siden skabte det store overskrifter verden over, at der blev født dobbelt så mange piger som drenge i Grønland og den arktiske del af Rusland.
Skrevet af Jette Andersen
11. marts 2012 13:54

Årsagen blev straks vurderet til at være forurening af den traditionelle kost af havdyr - især sæler og hvaler - som har en høj koncentraton af miljøgifte, der kan påvirke hormonsystemet.

Nu har en stor undersøgelse ledet af Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet gennemgået data fra tre millioner fødsler i 27 regioner over hele det arktiske område, og konklusionen er helt entydig.

Der er ingen afvigelse fra den normale fordeling mellem drenge- og pigefødsler i Arktis.

På verdensplan er forholdet 1,05 mellem drengebørn og pigebørn, og helt det samme forhold har man også fundet i det arktiske område.

Så selvom grønlænderne er blandt de mest udsatte for miljøgifte, viser undersøgelsen alligevel, at der ingen forskel er i kønsfordelingen blandt nyfødte her i landet. Ligesom der ikke har været en ændring over tid.

- Og vi fandt som en ekstra lille ting ud af, at forholdet mellem drenge og piger ved fødslen, det var det samme i Grønland nu, som for 100 år siden, siger professor på Syddansk Universitet, Peter Bjerregaard, der også er tilknyttet Departementet for Sundhed.

Peter Bjerregaard lavede undersøgelsen sammen med fire canadiske forskere og en analytiker. Og selvom de påviste, at den arktiske mad ikke har indflydelse på et barns køn, så opfordrer han stadig gravide kvinder i Arktis til at undgå sådan noget som sæler og hvaler, der er fyldt med kviksølv.

- På Færøerne har de fundet ud af, at det påvirker børnenes intelligens, hvis moren spiser for meget kviksølv.

Og da den eneste løsning er, at undgå kemikaliefyldt mad, så foreslår professor Peter Bjerregaard, at man spiser fisk i stedet for fx. hval.

Og det bedste for en gravid kvinde, er at følge Ernæringsrådets anbefalinger. Altså spise varieret, spise fisk flere gange om ugen, spise frugt og grønt og være fysisk i bevægelse en time om dagen.

Undersøgelsen fra 2007, der proklamerede at kemikaliefyldt mad var skyld i langt flere pigefødsler end drengefødsler i Arktis, kom fra the Arctic Monitoring and Assesment Programme, som ifølge Peter Bjerregaard er et lille sted i Rusland og som lavede en relativt lille, lokal undersøgelse.

- Der kan jo sagtens være små udsving, sådan så en lille undersøgelse et sted viser, at der bliver født for mange piger, også en lille undersøgelse et andet sted, der viser at der bliver født for mange drenge. Der skal meget stor statistisk styrke i undersøgelsen, for at man kan være sikker på resultaterne, siger Peter Bjerregaard.