Ingen planer om at gøre op med fragtmonopolet

Der er kommet svar på § 37 spørgsmål fra Karl-Kristian Kruse (S). Han stillede spørgsmålene til Naalakkersuisoq Steen Lynge, og spørgsmålene omhandlede fragter samt konkurrence indenfor fragtsejlads.
Skrevet af Simon Uldum -
04. februar 2014 05:52

Siumuts politiske ordfører sendte forleden to § 37 spørgsmål til Naalakkersuisut omkring fragt og priserne på samme. Dels ønskede han svar på om Naalakkersuisut har planer om at ændre den nuværende eneret på at fragte til landet og dels ville han vide om Naalakkersuisut har planer om at indføre konkurrence indenfor fragtsejlads.

Naalakkersuisoq for Sundhed og Infrastruktur, Steen Lynge skriver i en besvarelse af § 37-spørgsmålene, at Naalakkersuisut på nuværende tidspunkt ingen planer har om at ændre på Royal Arctic Line A/S’ eneret.

Koncessionen er baseret på et solidaritetsprincip, som sikrer forsyninger til hele landet. RAL har således eneret, men samtidig en pligt til at forsyne byerne.

Til spørgsmålet om Naalakkersuisut har planer om, at gøre op med fragtmonopolet, svarer Steen Lynge:

- Der er foreløbigt ingen planer om at indføre konkurrence på fragtsejlads mellem de destinationer, der er omfattet af RAL-koncessionen. RAL’s indtjening fra rentable strækninger som eksempelvis Aalborg-Nuuk finansierer besejlingen af byer, der ikke er rentable at forsyne på markedsvilkår. Hvis indtjeningsgrundlaget reduceres som følge af øget konkurrence, undermineres samtidig forsyningen af disse byer. Dette vil føre til en skævvridning af landet, siger Steen Lynge.

I stedet vil Naalakkersuisut i samarbejde med RAL sikre, at virksomhedens drift fortsat optimeres. Naalakkersuisut er dog opmærksom på, at udøvelsen af RAL’s koncessionsrettigheder skal ske med respekt for de forpligtelser for Grønland, der følger af de internationale overenskomster samt lovgivning, Kongeriget Danmark har indgået om skibsfart.