Ingen olieboringer omkring Antarktis

Der gøres nu et historisk forsøg på at bevare verdens sidste jomfruelige hav omkring Antarktis uspoleret.
Skrevet af Karsten Sommer
23. oktober 2013 09:09

Det overvejes således at indføre et totalforbud mod fiskeri samt olieboringer for over 2 mio. kvadratkilometer af det iskolde hav ved Sydpolen. Det fortæller dagbladet Information.

I denne uge mødes Kommissionen til Bevarelse af Antarktis, og øverst på dagsordenen står flere forslag om at frede dele af det antarktiske havområde.

30 naturbevarelsesgrupper, deriblandt Greenpeace og WWF, mener at fredning vil kunne sikre det næringsrige ocean omkring kontinentet, som er hjemsted for over 10.000 unikke arter, deriblandt hovedparten af verdens pingviner og hvaler.

I dag er kun én procent af verdenshavene beskyttet, med den konsekvens at de fleste af verdens fiskebestande er ramt af overfiskning.

Men oprettelsen af sikre marinezoner i Antarktis mødes med skepsis fra op mod 24 lande,som alle har politiske og økonomiske interesser i Antarktis. Især Rusland, Norge og Kina frygtes at kunne sabotere en aftale.

Norges forbehold skyldes at fredningszonerne vil indskrænke fangsten for den store norske fiskerflåde, som i forvejen fanger enorme mængder krill ud for Antarktis.