Ingen ny Thule-radar uden grønlandsk tilsagn

Doris Jakobsen, der repræsenterer Siumut i Folketinget har for nyligt skrevet til det amerikanske forsvarsministerium angående bygningen af en ny radar på Thule-basen. Nu har Doris Jakobsen så igen stillet spørgsmål om en eventuel kommende Thule-radar. Denne gang til den nye danske forsvarsminister Nicolai Wammen.
Skrevet af Peter Troelsen
28. august 2013 11:11

 

 

Doris Jakobsen beder Wammen, på vegne af den danske regering, at bekræfte at en eventuel udvidelse af Thule-radaren ikke kan gennemføres uden den amerikanske regering har fået tilladelse af både den danske og den grønlandske regering.

-Efter analyserne om behovet for en udvidelse af Thule-radaren i forbindelse med den nye missilskjolds-strategi først dukkede op, har jeg spurgt daværende forsvarsminister Nick Hækkerup, den amerikanske ambassade i København og den amerikanske forsvarsminister om sagen. Ingen har kunnet give et klart svar om ændringer på basen i forbindelse med den nye amerikanske strategi, forklarer Doris Jakobsen.

Hun henviser til artikel 3 stk. C fra Igaluku-aftalen. Den lyder i sin helhed som følger:

I overensstemmelse med Forsvarsaftalen som ændret ved nærværende aftale og Memorandum of Understanding af 13. marts 1991 og uden præjudice for andre relevante aftaler og ordninger mellem Parterne vil Amerikas Forenede Staters regering konsultere og informere Kongeriget Danmarks regering inklusive Grønlands landsstyre forud for gennemførelse af enhver væsentlig ændring af Amerikas Forenede Staters militære operationer eller faciliteter i Grønland.

-Nu vil jeg gerne en gang for alle have bekræftet, at en hver større ændring af Thule-radaren og basens faciliteter i det hele taget falder under artikel 3c i Igaliku-aftalen, og at både Grønland og Danmark derfor skal inddrages i beslutningen. Vi skal kunne vurdere, hvad der planlægges i vores eget land, inden det sker, siger Doris Jakobsen.