Ingen kurser til ledige bygdeboere

Fiskere og fabriksarbejdere, der er ramt af fiskeristoppet i Qaasuitsup Kommunia har mulighed for at tage en række kurser for ledige. Men tilbuddet gælder kun for byboere, og det er bygdebeboerne utilfredse med.
01. december 2011 12:02

Fisker og fangerforeningen i Qaarsut er skuffet over, at kommunens tilbud udelukkende gælder for ledige i byerne. Forskelsbehandling, lyder kritikken.

Hellefiskekvoten i Uummannaq blev fisket op allerede den 16. oktober. Det betød, at flere fiskere og fabriksarbejdere måtte sendes hjem. Det fik Qaasuitsup Kommunia til at stille op med en række kurser for de ledige.

Radioavisen har af kommunen fået adgang til en oversigt over, hvilke kurser der rent faktisk er blevet gennemført, og som skal gennemføres i løbet af december måned. Her fremgår det, at man i tre byer enten har gennemført eller planlagt i alt 12 kurser for ledige. Men fisker- og fangerforeningen i Qaarsut føler, at der er tale om forskelsbehandling.

- Som bygdebeboer er det meget skuffende. Vi betaler jo også til skat ligesom byboerne, siger Hans Nielsen, der er formand for fisker og fangerforeningen i Qaarsut.

Førstehjælpskurser og vhf-radiokurser er blandt de kurser som Qaasuitsup Kommunia har arrangeret i byerne. Og det er særligt disse kurser, som fisker og fangerforeningen i Qaarsut gerne havde ønsket at deltage i.

- Alene førstehjælpskurserne er meget interessante for os fiskere. For det er ikke kun byboerne, der har behov for dem, siger Hans Nielsen.

Vhf-radiokurserne skal afholdes i Upernavik, Uummannaq og Ilulissat, med i alt 15 deltagere pr. kursus:

Et enkelt førstehjælpskursus eller et vhf-radiokursus koster mellem 100.000 og 150.000 kroner.  De forskellige former for kurser har en værdi på i alt 1,7 millioner kroner.

Radioavisen har her til formiddag forgæves forsøgt at få en kommentar til kritikken fra de kursus-ansvarlige fra Qaasuitsup Kommunia.