VIDEO Ingen hjælp til deprimerede

Paninnguaq Heilmann kender alt til hjælpeløsheden i den svære tid i livet. Hun har prøvet på at begå selvmord som 16 årig og som 19 årig.

- Der er meget lang ventetid hvis man vil tale med en psykolog. Og det kan være meget frustrerende, siger Paninnguaq Heilmann fra Inuuneruna Iggoraarsuk til KNR.

Dorthe Qvist har prøvet på at begå selvmord 15 gange pga. depression. Og da hun henvendte sig for at få hjælp, fik hun henvisninger til at spise lykkepiller, og ikke nogle henvisninger til at tale med nogen. Det fik hende til at føle, at hendes problem ikke er blevet forstået.

Og hun er ikke den eneste der har haft den oplevelse.

- Jeg har været indlagt pga. udmattelse, det vil sige at når jeg ikke har kunnet sove, har man hjulpet mig til at sove i sygehuset ellers har jeg ikke fået tilbudt andet slags hjælp. Man har kun sagt til mig at jeg skal hvile mig på sygehuset og slappe af. Jeg får ikke en nærmere forklaring, fortalte Vera Panginnguaq Wæver til KNR.

 

Forslag til selvmordsforebyggelse

Inuuneruna Iggoraarsuk har forslag til hvordan man kan forebygge selvmord:

- De forskellige steder man kan henvende sig til, som: sygehuset, behandlingssteder, kommunerne og politiet, hvis de kan lave et samarbejde og klart melde ud til borgerne at hvis du har problemer, kan du starte med at søge hjælp her, siger Paninnguaq Heilmann fra Inuuneruna Iggoraarsuk.

Dorthe Qvist har et forslag til, hvordan andre kan undgå de negative følelser hun selv har oplevet:

- Jeg mener at personer med depressioner skal have hjælp, hurtigst muligt, for det er meget ubehageligt at føle sådan.

Alle kvinderne vi interviewede er i dag raske.


 

Sider