Ingen hjælp fra vejrguderne

Afsmeltningen fra Indlandsisen fortsætter med uformindsket styrke i hvert fald en uge frem. Grønlandsmeteorologen fra DMI ser ingen bedring for de nødstedte indbyggere i Kangerlussuaq.
Skrevet af Peter Troelsen
12. juli 2012 12:51

For at afsmeltningen fra Indlandsisen skal gå ned i tempo, kræver det mindre sol, så der overføres mindre energi fra atmosfæren til isen, men den nærmeste fremtid byder på det stik modsatte.

-De vejrdata, vi har her på DMI, viser at de lavtryk, der kunne have nedsat farten på afsmeltningen desværre går syd om Grønland. Det betyder, de skyer, der kunne have skærmet for solens opvarmning af isen, ikke kommer i nærheden af området på vestkysten af Grønland, fortæller meteorolog Jesper Eriksen fra Danmarks Meteorologiske Institut.

Alt imens vand- og elforsyningen til bygd og lufthavn hænger hen i uvisheden, er der anderledes sikkerhed om de vejrdata, der lover mere vand og større problemer for indbyggerne i Kangerlussuaq.

-I og med Kangerlussuaq ligger så langt inde i landet, betyder det også, at langt den meste af den vind, der kommer fra området kommer fra øst og sydøst, altså fra det isfyldte område, og derfor er der heller ikke nogen hjælp at hente på det område. Det kan faktisk dårligt se værre ud i forhold til at få mindsket afsmeltningen fra isen, fastslår Jesper Eriksen, der ikke vil give et bud på vejret længere frem, -Det vil bare blive gætværk, og det vil jeg helst ikke begive mig ud i, slutter grønlandsmeteorologen fra DMI.