Ingen garanti mod olieforurening

Cairn Energy vil ikke garantere, at de arktiske farvande vil være, som de er i dag, når olieselskabet engang er færdige med at lede efter olie.
Skrevet af Rune Langhoff
23. juni 2010 11:21

Men - lover Cairns juridiske og kommercielle direktør Simon Thomson - de vil gøre alt, hvad de kan for at sikre, at deres effekt på naturen bliver så lille som mulig:

- Vi vurderer, at vores miljøpåvirkning vil spænde fra ubetydelig til minimal. Samtidig har vi ansatte, der skal samarbejde med de lokale fiskere for at sikre at miljøpåvirkningen bliver mindst mulig. Det er meget vigtigt for os, siger Simon Thomson.

Netop den eventuelle miljøpåvirkning har fyldt meget her til lands, efter oliekatastrofen i den Mexicanske Golf i månedsvis har vist, hvor galt det kan gå.

Men Simon Thomson mener ikke, at Cairn Energys forestående boringer kan sammenlignes med BP's fiasko.

- Det er meget svært at sammenligne den Mexicanske Golf med de grønlandske farvande, og jeg har ikke lyst til at kommentere på ulykken i Golfen, siger Simon Thomson og fortsætter:

Han understreger, at Cairn Energys boringer i Grønland finder sted på lavt vand, og at risikoen for en tilsvarende ulykke derfor er mindre.

- Set fra vores side må det værste, der kan ske, være, at vi ikke finder olie. Men vi vil selvfølgelig også have sikkerheden i top. Det mest fundamentale er, at miljøet ikke lider skade, og at vores ansatte er sikre, siger Simon Thomson.

I den offentlige VVM-redegørelse for olieprøveboringerne gives der ligeledes et bud på Cairns indflydelse på miljøet. Heraf fremgår det, at silden er den eneste fisk, der gyder i det område, hvor boringerne vil finde sted, ligesom det fastslås, at Cairns aktiviteter vil have 5 moderate, 12 mindre og 8 ikke-signifikante negative konsekvenser for dyrelivet.

Hvis der findes olie, vil man foretage forsøgsafbrændinger af en varighed på fem dage, hvor 30.000 tønder olie vil blive brændt af.