Ingen fiskere har brugt tilbud om at tjene penge på gamle garn - endnu

Fiskere har siden januar kunne aflevere brugt garn til Qalut Vonin. Direktør regner med skub i processen, når stenbidder-sæson slutter.
Qalut Vonin, der har tilbudt fiskere penge for gamle garn, regner med at modtage omkring 6000 styks om året. Arkivfoto. Foto © : KNR / Anton Gundersen Lihn
12. april 2020 12:43

Skån naturen og få penge til nye garn. Hvis du afleverer dine gamle. 

Det tilbud har fiskere fra Nuuk, Ilulissat, Aasiaat og Sisimiut haft mulighed for at benytte siden midten af januar.

Rabat på nye garn:

Hvis fiskere afleverer et gammelt stenbidder-garn, får de 100 kroner i rabat, når de køber et nyt. Det koster 649 kroner.

Men indtil videre er der ingen, der har gjort brug af muligheden, fortæller Cuno Jensen, der er direktør i Qalut Vonin, som blandt andet producerer fiskenet.

Direktøren forventer dog, at det snart vil ske, påpeger han.

- Stenbidder-sæsonen er først lige gået i gang 1. april. Og mange af dem har (garn, red.) nu. Vi har solgt lidt nye garn, og så forventer vi, når stenbidder sæsonen går mod ende, så begynder vi at få nogle ind, siger han.

Forventer op mod 6000 gamle garn årligt

Et af formålene med projektet er at beskytte naturen og miljøet over for såkaldt spøgelsesgarn. Det er noget, man kalder garn, som er blevet tabt eller efterladt i naturen. Spøgelsesgarnet risikerer at skabe store problemer for livet i havet.

Men tilbuddet er ikke bare godt for naturen, det vil ifølge direktør i Qalut Vonin også gavne fiskerne.

- Når man er færdig med sit gamle garn, så kan man aflevere dem hos os, og så køber man egentlig nogle nye, gamle garn og bruger dem igen de næste to til tre år, og så afleverer man dem igen, siger Cuno Jensen.

Og selvom ingen endnu har benyttet sig af muligheden 2,5 måneder efter, at projektet blev søsat, har direktøren store forventninger til aktiviteten.

- Vi håber jo på at kunne komme op på 6000 garn årligt. Det bliver det jo nok ikke i år, men altså på sigt. Der bliver jo solgt i den retning i Grønland. Det håber vi jo på, at vi kan få en stor del af.

- Vi vil jo gerne have dem retur, og man behøver ikke at have købt dem hos os for at returnere dem. Vi tager gerne imod garn andre steder, som man har købt andre steder, siger Cuno Jensen.