Ingen fare ved askenedfald

Askeskyen befinder sig nu over Sydvestgrønland fra Maniitsoq og sydover. Men der er ingen helbredsrisiko ved askenedfald, hverken for mennesker eller dyr på nuværende tidspunkt, siger landslæge Flemming Stenz.
20. april 2010 16:38

- Den askesky der ligger over Sydgrønland ligger ret højt, og det er et tyndt lag, så der er ikke noget væsentlig nedfald derfra, og det giver ikke sundhedsrisiko, hverken for dyr eller mennesker, siger Flemming Stenz.

I værste fald kan støvet fra askeskyen give lungeproblemer.

- Skulle der komme et meget stort nedfald af aske, så vil det kunne give visse lungesymptomer og måske irritation fra slimhinder for folk, der bruger kontaktlinser og den slags. Men det er jo primært de kroniske lungesyge, astmapatienter og folk med KOL, der vil kunne få nogen irritation, hvis askemængden stiger væsentligt.

- Askepartiklerne er jo ret små, så de kan faktisk trænge ret langt nede i lungevejene og dermed irritere, men man skal altså op i nogen væsentlige højere koncentrationer end der er tale om lige nu, beroliger landslæge Flemming Stenz.

Der er heller ikke taget nogen forholdsregler mod asken i Europa endnu.

- Man kan sige, at selv i Danmark og Europa i øvrigt, som jo har været udsat for væsentligt større askeoverflyvning, har man endnu ikke taget nogen sundhedsfaglige konsekvenser af det endnu. Så vi skal slet ikke bekymre os lige nu, fastslår Flemming Stenz.